Kartonowe pudełko (graniastosłup prawidłowy czworokątny)
Kartonowe pudełko (graniastosłup prawidłowy czworokątny)
Witam. Miałem kartkówkę z matmy i teraz ją będę poprawiał. Miałem takie zadanie i mam problem jak je obliczyć. Na poprawie na 99% będę miał to samo, tyle że z innymi liczbami.
"Kartonowe pudełko ma kształt graniastosłupa czworokątnego prawidłowego o krawędzi 5cm i objętości 1l. Oblicz wysokość tego pudełka. Ile papieru potrzeba na jego oklejenie (bez zakładek)."
"Kartonowe pudełko ma kształt graniastosłupa czworokątnego prawidłowego o krawędzi 5cm i objętości 1l. Oblicz wysokość tego pudełka. Ile papieru potrzeba na jego oklejenie (bez zakładek)."
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Kartonowe pudełko (graniastosłup prawidłowy czworokątny)
Zacznijmy od tego, że:
\(\displaystyle{ 1litr=1dm^3=1000cm^3}\)
Objętość graniastosłupa czworokątnego prawidłowego to pole podstawy (pole kwadratu) razy wysokość czyli:
\(\displaystyle{ V=a^2H}\)
zatem
\(\displaystyle{ 1000=5^2 \cdot H}\)
\(\displaystyle{ H=...}\)
Policz potem pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa (czyli suma pól podstaw - dwa kwadraty o boku 5 cm oraz czterech ścian - prostokątów o wymiarach 5cm i H cm) - otrzymasz również powierzchnię potrzebnego papieru
\(\displaystyle{ 1litr=1dm^3=1000cm^3}\)
Objętość graniastosłupa czworokątnego prawidłowego to pole podstawy (pole kwadratu) razy wysokość czyli:
\(\displaystyle{ V=a^2H}\)
zatem
\(\displaystyle{ 1000=5^2 \cdot H}\)
\(\displaystyle{ H=...}\)
Policz potem pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa (czyli suma pól podstaw - dwa kwadraty o boku 5 cm oraz czterech ścian - prostokątów o wymiarach 5cm i H cm) - otrzymasz również powierzchnię potrzebnego papieru
Ostatnio zmieniony 16 mar 2009, o 18:31 przez Sherlock, łącznie zmieniany 1 raz.
Kartonowe pudełko (graniastosłup prawidłowy czworokątny)
A mógłbyś to napisać trochę obszerniej? Coś nie mogę dojść jak dalej to robić. Mam chyba jakiś zły dzień.
A z tym przeliczeniem jednostki to nie powinno być:
\(\displaystyle{ 1litr = 1dm ^{3} = 1000cm ^{3}}\)? Bo coś mi nie pasowało sprawdziłem na internecie i tak mi wychodzi.
A z tym przeliczeniem jednostki to nie powinno być:
\(\displaystyle{ 1litr = 1dm ^{3} = 1000cm ^{3}}\)? Bo coś mi nie pasowało sprawdziłem na internecie i tak mi wychodzi.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2009, o 18:32 przez MarcinWrc, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Kartonowe pudełko (graniastosłup prawidłowy czworokątny)
MarcinWrc pisze:Mam chyba jakiś zły dzień.
nie jest z Tobą aż tak źle , zgadza się, już poprawiłemMarcinWrc pisze:A z tym przeliczeniem jednostki to nie powinno być: \(\displaystyle{ 1litr = 1dm ^{3} = 1000cm ^{3}}\)?
ponoć jeden obrazek to tysiąc słów:
powierzchnia potrzebnego papieru jest równa powierzchni całkowitej graniastosłupa (czyli suma wszystkich ścian - 2 x żółty kwadrat + 4 x pomarańczowy prostokąt)
Kartonowe pudełko (graniastosłup prawidłowy czworokątny)
Niby wszystko ok, ale ja wiem jak obliczyć powierzchnię całkowitą figury. Nie wiem natomiast jak obliczyć wysokość figury.
Nie pisałem przez tą godzinę, bo musiałem wyjść.
Nie pisałem przez tą godzinę, bo musiałem wyjść.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Kartonowe pudełko (graniastosłup prawidłowy czworokątny)
MarcinWrc pisze:Nie wiem natomiast jak obliczyć wysokość figury.
Sherlock pisze:\(\displaystyle{ V=a^2H}\)
zatem
\(\displaystyle{ 1000=5^2 \cdot H}\)
\(\displaystyle{ H=...}\)
Kartonowe pudełko (graniastosłup prawidłowy czworokątny)
Mam też małe problemy z przekształcaniem.
Więc:
\(\displaystyle{ H = 25 : 1000}\)?
Więc:
\(\displaystyle{ H = 25 : 1000}\)?
Kartonowe pudełko (graniastosłup prawidłowy czworokątny)
Dzięki wielkie. Bardzo mi pomogłeś. Teraz już na 100% nie będzie problemów z tym :p.