Wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedziach i nie wiem czy ja mam błąd czy w odp jest.
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o kącie nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy \(\displaystyle{ 30^{o}}\). Wysokość podstawy ostrosłupa ma długość 12. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
Ostrosłup prawidłowy trójkątnt i jego pole całowite
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątnt i jego pole całowite
Do obliczenia pola brakuje nam tylko wysokości ściany bocznej.
Na początek
\(\displaystyle{ \frac{2h}{3b}= \cos 30^{\circ} \iff b= \frac{2h}{3\cos 30^{\circ}}}\),
gdzie h-wysokość podstawy i b-krawędź boczna
Zostaje nam tylko do obliczenia poszukiwana wysokość(tw. Pitagorasa)
\(\displaystyle{ x^2+6^2=8^2 \iff x = \frac{4}{3} \sqrt{21}}\)
\(\displaystyle{ P=48(\sqrt{7}+\sqrt{3})}\)
Na początek
\(\displaystyle{ \frac{2h}{3b}= \cos 30^{\circ} \iff b= \frac{2h}{3\cos 30^{\circ}}}\),
gdzie h-wysokość podstawy i b-krawędź boczna
Zostaje nam tylko do obliczenia poszukiwana wysokość(tw. Pitagorasa)
\(\displaystyle{ x^2+6^2=8^2 \iff x = \frac{4}{3} \sqrt{21}}\)
\(\displaystyle{ P=48(\sqrt{7}+\sqrt{3})}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątnt i jego pole całowite
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}=12}\)
\(\displaystyle{ a=8 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{2}{3} \cdot 12=8}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{3} \cdot 12=4}\)
\(\displaystyle{ tg30^0= \frac{H}{R}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}= \frac{H}{R}}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{ \sqrt{3}R }{3}}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{ 8\sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ h^2=H^2+r^2}\)
\(\displaystyle{ h^2= \frac{192}{9}+16}\)
\(\displaystyle{ h^2= \frac{336}{9}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{4 \sqrt{21} }{3}}\)
zatem
\(\displaystyle{ P_c=3 \cdot \frac{1}{2} \cdot 8 \sqrt{3} \cdot \frac{4 \sqrt{21} }{3} + \frac{(8 \sqrt{3} )^2 \cdot \sqrt{3} }{4}=...=48(\sqrt{7}+ \sqrt{3})}\)
Ostrosłup prawidłowy trójkątnt i jego pole całowite
Niestety RyHoO16 zadanie rozwiązał dobrze Sherlock. Dzięki !!!