mam prośbę czy zrobi mi ktoś to zadanie na dzisiaj ??
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym długości odcinków oznaczono literami
A)oblicz H gdy a=6 i k=8
B) oblicz a gdy H=5 i k= pierwiastek z 33
a to krawędź podstawy a k krawędź boczna
proszę o pomoc
ostrosłup prawidłowy czworokątny, jak obliczyc H
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 mar 2009, o 13:32
- Płeć: Kobieta
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
ostrosłup prawidłowy czworokątny, jak obliczyc H
a)
\(\displaystyle{ (3\sqrt{2})^{2}+H^{2}=8^{2}}\)
\(\displaystyle{ H=\sqrt{46}}\)
b)
x-polowa przekatnej kwadratu
\(\displaystyle{ 5^{2}+x^{2}=(\sqrt{33})^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\sqrt{8}}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{2\sqrt{8}}{\sqrt{2}}}\)
prosze
\(\displaystyle{ (3\sqrt{2})^{2}+H^{2}=8^{2}}\)
\(\displaystyle{ H=\sqrt{46}}\)
b)
x-polowa przekatnej kwadratu
\(\displaystyle{ 5^{2}+x^{2}=(\sqrt{33})^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\sqrt{8}}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{2\sqrt{8}}{\sqrt{2}}}\)
prosze
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 mar 2009, o 13:32
- Płeć: Kobieta