liczba krawęzi graniastosłupa
liczba krawęzi graniastosłupa
Liczba wszystkich przekątnch podstaw i ścian bocznych pewnego graniastosłupa jest równa 110 . oblicz , ile krawęzi ma podstawa tego graniastosłupa?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
liczba krawęzi graniastosłupa
ilość przekątnych w n-kącie 0,5n(n-3).Są dwa n-kąty
n(n-3) przekątnych podstaw .ścian bocznych jest n więc i 2n przekątnych ścian bocznych.
Zatem \(\displaystyle{ n^{2}-3n+2n=n^{2}-n=110=11 \cdot 10 =n(n-1)}\).Podstawa ma n krawędzi.
Podstawa ma 11 krawędzi.
n(n-3) przekątnych podstaw .ścian bocznych jest n więc i 2n przekątnych ścian bocznych.
Zatem \(\displaystyle{ n^{2}-3n+2n=n^{2}-n=110=11 \cdot 10 =n(n-1)}\).Podstawa ma n krawędzi.
Podstawa ma 11 krawędzi.