SERDECZNIE PROSZĘ O POMOC!!!
ZADANIE 1
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o stosunku boków 1:2 i obwodzie 12, spodek wysokości ostrosłupa jest punktem przecięcia się przekątnych podstawy, a krawędź boczna ma długość 5. Oblicz objętość ostrosłupa?
ZADANIE 2
Obwód przekroju osiowego stożka jest równy 20,a cosinus kąta między tworzącą stożka,a podstawą jest równy 23.Wyznacz objętość stożka?
objętość stożka i ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- jerzozwierz
- Użytkownik
- Posty: 526
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
objętość stożka i ostrosłupa
\(\displaystyle{ 2)}\)
\(\displaystyle{ \frac{10-x}{x}= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ x=6}\)
\(\displaystyle{ l=6}\)
\(\displaystyle{ r=4}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{36-16}}\)
\(\displaystyle{ h= 2\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot pi \cdot 16 \cdot 2 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{32 \sqrt{5}pi }{3}}\)-- 15 mar 2009, o 22:08 --\(\displaystyle{ 1)}\)
\(\displaystyle{ P _{p}=8}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}d= \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{25-5}}\)
\(\displaystyle{ h= 2\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot 16 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{16 \sqrt{5} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{10-x}{x}= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ x=6}\)
\(\displaystyle{ l=6}\)
\(\displaystyle{ r=4}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{36-16}}\)
\(\displaystyle{ h= 2\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot pi \cdot 16 \cdot 2 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{32 \sqrt{5}pi }{3}}\)-- 15 mar 2009, o 22:08 --\(\displaystyle{ 1)}\)
\(\displaystyle{ P _{p}=8}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}d= \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{25-5}}\)
\(\displaystyle{ h= 2\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot 16 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{16 \sqrt{5} }{3}}\)