Kąt nachylenia tworzącej stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
addmir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 10 paź 2007, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sprzed monitora
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 23 razy

Kąt nachylenia tworzącej stożka

Post autor: addmir »

Wyznacz kąt nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy, jeżeli powierzchnia boczna po rozwinięciu stanowi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) koła.

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

Kąt nachylenia tworzącej stożka

Post autor: południowalolka »

pole powierzchni bocznej możesz zapisac za pomocą wzoru na pow boczną i czesc koła. Z tego uzależnisz tworzącą od promienia podstawy stożka i dalej już łatwo
Awatar użytkownika
addmir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 10 paź 2007, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sprzed monitora
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 23 razy

Kąt nachylenia tworzącej stożka

Post autor: addmir »

Więc mam tak:

\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \cdot 2 \pi \cdot l = 2 \pi \cdot r \\ \frac{2}{3} l =r}\)

I co dalej?
ODPOWIEDZ