Trzy walce, każdy o wysokości 5 m o promieniach podstaw odpowiednio równych: 3 m, 2 m, 1 m,
postawiono jeden na drugim.
a) Wyraź pole przekroju bryły utworzonej przez te walce, płaszczyzną równoległą do podstaw walców jako
funkcję odległości tego przekroju od płaszczyzny dolnej podstawy największego walca.
b) Czy ta funkcja jest ciągła?
c) Sporządź jej wykres.
A to jakoś z pochodnej można wyliczyć?
Trzy walce, każdy o wysokości 5 m postawiono jeden na drugim
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 mar 2009, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Trzy walce, każdy o wysokości 5 m postawiono jeden na drugim
Pochodna zupełnie zbyteczna.
Ta funkcja składa się z trzech poziomych ,,odcinków".
x - odległość
y - pole przekroju
a)
\(\displaystyle{ y=9\pi}\) dla \(\displaystyle{ x\in<0;5>}\)
\(\displaystyle{ y=4\pi}\) dla \(\displaystyle{ x\in(5;10>}\)
\(\displaystyle{ y=1\pi}\) dla \(\displaystyle{ x\in(10;15>}\) (domykanie nawiasów dziedziny jest kwestią umowną)
Ta funkcja składa się z trzech poziomych ,,odcinków".
x - odległość
y - pole przekroju
a)
\(\displaystyle{ y=9\pi}\) dla \(\displaystyle{ x\in<0;5>}\)
\(\displaystyle{ y=4\pi}\) dla \(\displaystyle{ x\in(5;10>}\)
\(\displaystyle{ y=1\pi}\) dla \(\displaystyle{ x\in(10;15>}\) (domykanie nawiasów dziedziny jest kwestią umowną)