Prostopadłościan wpisany w wale:pole pow. bocznej walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
liceum.liceum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 10 gru 2008, o 14:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Liceum

Prostopadłościan wpisany w wale:pole pow. bocznej walca

Post autor: liceum.liceum »

PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC!!!

W walec wpisano prostopadłościan, którego dłuższa krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ a}\). Przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\). Przekątna ta ze ścianą boczną, zawierającą dłuższą krawędź podstawy, tworzy kąt \(\displaystyle{ \beta}\).Oblicz pole powierzchni bocznej walca.


___
Odpowiedź

\(\displaystyle{ P_{b}=\pi a^{2} \frac{sin\alpha cos\alpha}{cos^{2}\alpha - sin^{2} \beta}}\)
ODPOWIEDZ