Oblicz pole ściany bocznej ostrosłupa
Oblicz pole ściany bocznej ostrosłupa
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego ośmiokątnego wynosi \(\displaystyle{ 56\sqrt{2}}\). Pole powierzchni bocznej jest dwa razy większe od pola podstawy. Oblicz pole ściany bocznej tego ostrosłupa. Jeśli chodzi o odpowiedź to wiem tylko, że ma wyjść \(\displaystyle{ \frac{14\sqrt{2}}{3}}\).
Ostatnio zmieniony 14 mar 2009, o 13:53 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis. Zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis. Zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Oblicz pole ściany bocznej ostrosłupa
Z założenia mamy \(\displaystyle{ P_p+P_b=56\sqrt{2}}\) oraz \(\displaystyle{ P_b=2P_p}\). Stąd wynika, że \(\displaystyle{ \frac{1}{2}P_b+P_b=56\sqrt{2}}\), czyli \(\displaystyle{ P_b=\frac{112\sqrt{2}}{3}}\).
Ponieważ powierzchnia boczna tego ostrosłupa składa się z 8 przystających trójkątów, to pole każdego z nich wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{8}P_b=\frac{14\sqrt{2}}{3}}\).
Ponieważ powierzchnia boczna tego ostrosłupa składa się z 8 przystających trójkątów, to pole każdego z nich wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{8}P_b=\frac{14\sqrt{2}}{3}}\).
Oblicz pole ściany bocznej ostrosłupa
Dziękuję bardzo za pomoc...-- 15 mar 2009, o 11:31 --Mam tylko jeszcze jedno pytanie... Skąd w rozwiązaniu w mianowniku znalazła się 3?