Półkula, pole powierzchni całkowitej.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 16:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ssss
- Podziękował: 10 razy
Półkula, pole powierzchni całkowitej.
Pole powierzchni całkowitej półkuli wynosi 30 pi. Oblicz objętość i pole powierzchni całej kuli
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 12 razy
Półkula, pole powierzchni całkowitej.
pole powierzchni całej kuli to :
\(\displaystyle{ P = P_{polkuli} \cdot 2 = 60\pi}\)-- 14 mar 2009, o 10:45 --objętość wynosi
\(\displaystyle{ R= \sqrt{15}}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{4}{3} \pi R^{3}}\)
\(\displaystyle{ P = P_{polkuli} \cdot 2 = 60\pi}\)-- 14 mar 2009, o 10:45 --objętość wynosi
\(\displaystyle{ R= \sqrt{15}}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{4}{3} \pi R^{3}}\)