Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu...
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 16:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gorlice
- Podziękował: 5 razy
Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu...
Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu na plaszczyzne jest prostokatem o boku odpowiadajacym wysokosci walca rownym 6 i kacie miedzy przekatna i tym bokiem 30 stopni. Oblicz pole calkowite i objetosc walca.
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu...
potrzebujesz długości drugiego boku i promienia podstawy:
długość drugiego boku prostokąta: \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\) (z f.trygonometrycznych) jest równa obwodowi podstawy: \(\displaystyle{ 2\pi r}\)
potem oblicz:
\(\displaystyle{ V=\pi r^26\\
P=4\pi r+6 \cdot 6 \sqrt{3}}\)
długość drugiego boku prostokąta: \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\) (z f.trygonometrycznych) jest równa obwodowi podstawy: \(\displaystyle{ 2\pi r}\)
potem oblicz:
\(\displaystyle{ V=\pi r^26\\
P=4\pi r+6 \cdot 6 \sqrt{3}}\)