Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 10 cm. Oblicz wysokość ostrosłupa jeśli:
a) kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy ma miarę 45 stopni
b) kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy ma miarę 30 stopni
c) kąt między krawędzią boczną i wysokością ostrosłupa ma miarę 30 stopni.
oblicz wysokość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 21 razy
oblicz wysokość ostrosłupa
a) powstaje trojkąt równoramienny (wysokość pod kątem prostym). Podstawa tego trójkąta to 5 cm a wiec jesli jest to trojkat równoramienny prostokątny to H = 5cm.
b) powstaje trójkąt "ekierkowaty" (60,30,90) o podstawie długości połowy przekątnej podstawy całego ostrosłupa równej \(\displaystyle{ 10 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} d = 5 \sqrt{2} cm}\)
podstawa trójkąta to \(\displaystyle{ 5 \sqrt{2} cm}\) = \(\displaystyle{ H \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ H = \frac{5 \sqrt{6} }{3}}\)
c) podobna sytuacja tylko że teraz H = \(\displaystyle{ 5 \sqrt{6} cm}\)
b) powstaje trójkąt "ekierkowaty" (60,30,90) o podstawie długości połowy przekątnej podstawy całego ostrosłupa równej \(\displaystyle{ 10 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} d = 5 \sqrt{2} cm}\)
podstawa trójkąta to \(\displaystyle{ 5 \sqrt{2} cm}\) = \(\displaystyle{ H \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ H = \frac{5 \sqrt{6} }{3}}\)
c) podobna sytuacja tylko że teraz H = \(\displaystyle{ 5 \sqrt{6} cm}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy