walec

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kamyk1899
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 8 sty 2009, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy

walec

Post autor: kamyk1899 »

Promień i wysokość walca mają jednakową długość. Pole powierzchni bocznej wynosi 200π. Oblicz pole podstawy walca.

Wiedząc, ze:
Pole boczne liczymy z wzoru: 2πrH
Pole podstawy liczymy z wzoru: 2πr²

Proszę bardzo was o obliczenia !
Awatar użytkownika
grzesiiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 13 razy

walec

Post autor: grzesiiek »

r=H
czyli\(\displaystyle{ 2 \pi r*r= 2\pi r ^{2}=200 \pi \\r ^{2}100 \\ r=10}\)
Podstawiasz r do wzoru na pole powierzchni podstawy
ODPOWIEDZ