Do pojemnika w ksztalcie walca...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Forcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 16:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gorlice
Podziękował: 5 razy

Do pojemnika w ksztalcie walca...

Post autor: Forcia »

Do pojemnika w ksztalce walca o promieniu podstawy r=8cm wlano wode do wysokosci h-7cm. Nastepnie wrzucono do niego metalowa kulke o promieniu 3 cm. O ile cm podniosl sie poziom wody ???
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

Do pojemnika w ksztalcie walca...

Post autor: dabros »

objętość kuli to \(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi R^3=36\pi}\), więc objętość walca, która zostanie zapełniona przez podniesioną wodę wynosi tyle samo, czyli: \(\displaystyle{ \pi r^2 \Delta h=36\pi \Rightarrow \Delta h=\frac{9}{16}}\)
ODPOWIEDZ