objętość stożka ściętego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
agatka5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 09:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bydgoszcz
Podziękował: 7 razy

objętość stożka ściętego

Post autor: agatka5 »

proszę o pomoc w zadaniu:
Pewne naczynie ma kształt stożka ściętego, w którym R=4, r=2 oraz H=6.Naczynie zostało wypełnione wodą do połowy wysokości. Jaki procent objętości całego naczynia stanowi objętość wody?
Objętość całego stożka ściętego obliczamy z gotowego wzoru ale jak mam policzyć mając tylko takie dane stożek ścięty który tworzy woda.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

objętość stożka ściętego

Post autor: Sherlock »


Należy policzyć objętość wody \(\displaystyle{ V_w}\), która w naczyniu przyjęła postać stożka ściętego (na rysunku błękitny stożek ścięty). Stożek ścięty wody ma wysokość równą połowie wysokości naczynia czyli \(\displaystyle{ H_w=3}\), promień w podstawie jest taki sam jak naczynia czyli \(\displaystyle{ R_w=4}\), mniejszy promień policzymy wykorzystując fakt, że w trapezie odcinek równoległy do podstaw, przechodzący przez środek wysokości ma długość równą średniej arytmetycznej długości podstaw trapezu (ten odcinek łączy także środki ramion tego trapezu), czyli \(\displaystyle{ r_w=\frac{4+2}{2}=3}\) (\(\displaystyle{ r_w}\) możesz też wyznaczyć np. z podobieństwa trójkątów). Teraz możesz policzyć już \(\displaystyle{ V_w}\), a na koniec \(\displaystyle{ \frac{V_w}{V} \cdot 100\%}\) gdzie V to objętość naczynia
ODPOWIEDZ