Przez dowolny punkt A okrgu górnej podstawy walca poprowadzono przekrój płaszczyzną zawierającą oś walca. W dolnej podstawie walca poprowadzono średnicę BC, prostopadła do przekroju osiowego. Wiedząc że promien walca ma długość r i sphericalangle BAC = alpha , oblicz objętość walca.
więc ja to zrobiłam tak że policzylam sobie z twirdzenia cosinusów ramienia tego trójkata rownoramiennego ktory powstaje w przekroju.
nastepnie z twierdzenia pitagorasa wyliczylam sobie h tego trojkata i nastepnie wyliczylam z pitagorasa H walca.
ale cos mi sie wynik nie zgadza;d
moze jest jakies inne rozwiazanie?
albo ktos umi rozwiazac tym moim?
walec
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 9 lut 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
walec
A mi wyszło zgodnie z odpowiedziami
1) z funkcji ctg dla \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\) policzyłem h,
2) z twierdzenia Pitagorasa policzyłem H,
3) zostało policzenia V.
Pewnie masz błąd gdzieś w Twoich obliczeniach, zamiast tw. cosinusów zrób tak, jak napisałem, powinno wyjść prawidłowo.
1) z funkcji ctg dla \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\) policzyłem h,
2) z twierdzenia Pitagorasa policzyłem H,
3) zostało policzenia V.
Pewnie masz błąd gdzieś w Twoich obliczeniach, zamiast tw. cosinusów zrób tak, jak napisałem, powinno wyjść prawidłowo.