dwa walce, szukana wysokosc wody

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

dwa walce, szukana wysokosc wody

Post autor: południowalolka »

Mam dosc nietypowe zadanie....
Mam dwa zbiorniki w kształcie walca połączone cienką rurką(jej objętosc jest pomijalna). Pierwszy zbiornik ma promień długości 3m i wysokośc 18m, a drugi promień 9m i wysokosc 2m. Na początku piewszy jest całkowicie wypełniony wodą (połączenie z rurką jest zamknięte). Jaki poziom wody ustawi się w zbiornikach po otwarciu połączenia z rurką??? (walce są ułożone poziomo, tzn leżą tak jak gdyby położyc np.puszke)

Wiem że trzeba to policzyc z wycinka koła ale nie umiem dac sobie z tym rady.Bede wdzięczna za pomoc.
enriqe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 12 razy

dwa walce, szukana wysokosc wody

Post autor: enriqe »

wydaję mi się że trzeba policzyć objętości tych walców:

\(\displaystyle{ P_{1} = \pi \cdot 3^{2} \cdot 18 = 508,94m^{3}}\)

\(\displaystyle{ P_{2} = \pi \cdot 9^{2} \cdot 2 = 508,94m^{3}}\)




ale jest jeszcze jedno to zależy na jakiej wysokości jest ta rurka, która je łączy.
ODPOWIEDZ