Objętość ośmiościanu foremnego
Objętość ośmiościanu foremnego
Oblicz objętość ośmiościanu foremnego o krawędzi 1 dm. Proszę o odpowiedzi
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Objętość ośmiościanu foremnego
można tę figurę podzielić na dwa ostrosłupy prawidłowe czworokątne:
mamy podaną długość podstawy tego ostrosłupa, do wyznaczenia jego objętości potrzebna jest jeszcze wysokość,
z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ ( \frac{a}{2})^2+H^2= (\frac{a \sqrt{3}}{2} )^2\\
\frac{a^2}{4}+H^2= \frac{3a^2}{4} \\
H^2= \frac{2a^2}{4} \\
H= \frac{ \sqrt{2}a }{2} \\
V= \frac{1}{3} \cdot a^2 \cdot \frac{ \sqrt{2}a }{2}= \frac{\sqrt{2}a^3}{6}}\)
czyli objętość ośmiościanu foremnego to:
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{\sqrt{2}a^3}{6} =\frac{\sqrt{2}a^3}{3}}\)
mamy podaną długość podstawy tego ostrosłupa, do wyznaczenia jego objętości potrzebna jest jeszcze wysokość,
z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ ( \frac{a}{2})^2+H^2= (\frac{a \sqrt{3}}{2} )^2\\
\frac{a^2}{4}+H^2= \frac{3a^2}{4} \\
H^2= \frac{2a^2}{4} \\
H= \frac{ \sqrt{2}a }{2} \\
V= \frac{1}{3} \cdot a^2 \cdot \frac{ \sqrt{2}a }{2}= \frac{\sqrt{2}a^3}{6}}\)
czyli objętość ośmiościanu foremnego to:
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{\sqrt{2}a^3}{6} =\frac{\sqrt{2}a^3}{3}}\)