Kat w graniastosłupie
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 29 kwie 2007, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 6 razy
Kat w graniastosłupie
"Przekątna graniastosłupa czworokątnego prawidłowego, tworzy z sąsiednią ściana boczną kąt \(\displaystyle{ 30 ^o}\)" - Gdzie, znajduje się ten kąt? Czy ktoś mógłby oznaczyć to na rysunku?
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 29 kwie 2007, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 6 razy
Kat w graniastosłupie
Na mój gust oznaczony przez ciebie kąt, to kąt pomiędzy przekątną podstawy (a nie graniastosłupa), a krawędzią ściany bocznej.
Zastanawiałem się nad tym, czy nie jest to przypadkiem kąt pomiędzy przekątna ściany bocznej, a przekątną graniastosłupa, ale własności trygonometryczne na to nie pozwalają, gdyż przekątna boku musiała by zarazem równać się \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\), jak i \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\), co jest niemożliwe.
Zastanawiałem się nad tym, czy nie jest to przypadkiem kąt pomiędzy przekątna ściany bocznej, a przekątną graniastosłupa, ale własności trygonometryczne na to nie pozwalają, gdyż przekątna boku musiała by zarazem równać się \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\), jak i \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\), co jest niemożliwe.
Kat w graniastosłupie
Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego każda krawędź ma 4,8 cm. Wynik podaj z dokładnością do 0,1 cm2.
- Marmon
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wołomin
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 75 razy
Kat w graniastosłupie
Dakkar Fezboul musiałeś gdzies popełnić błąd, mi wszystko ładnie wychodzi
\(\displaystyle{ H=a \sqrt{2}}\)
d - przekatna graniastosłupa
\(\displaystyle{ d=2a}\)
l-przekatna sciany bocznej
\(\displaystyle{ l=a \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ H=a \sqrt{2}}\)
d - przekatna graniastosłupa
\(\displaystyle{ d=2a}\)
l-przekatna sciany bocznej
\(\displaystyle{ l=a \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 29 kwie 2007, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 6 razy
Kat w graniastosłupie
Rzeczywiście, pomyliłem się. Nie wiem dlaczego ubzdurałem sobie, ze graniastosłup prawidłowy, ma wszystkie krawędzie równe. Dzięki tobie poprawiłem kilka innych zadań. Oczywiście przyznaje pochwałę.