Czworościan i wektory równolegle.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
asiiaaa89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 26 lut 2009, o 13:28
Płeć: Kobieta

Czworościan i wektory równolegle.

Post autor: asiiaaa89 »

Mam problem z dwoma zadaniami i byłabym wdzięczna, gdyby ktoś wytlumaczyl jak do tego podejsc:)
zad.1
Obliczyc objetosc czworoscianu,ktorego krawedzami bocznymi sa wektory \(\displaystyle{ \vec{a}}\) =3i+2j+0k, \(\displaystyle{ \vec{a}}\)=1i+5j+1k i \(\displaystyle{ \vec{a}}\)=-1i+6j+7k
zad.2
Jaka zaleznosc musi istniec pomiedzy x,y,z aby wektory \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\) byly rownolegle.
\(\displaystyle{ \vec{a}}\) =xi+yj+zk
\(\displaystyle{ \vec{b}}\)=3i-1j+2k
ODPOWIEDZ