Graniastosłup, podstawa równoległobok.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Izvcha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 mar 2009, o 12:21
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Graniastosłup, podstawa równoległobok.

Post autor: Izvcha »

Mam problem z tym zadaniem ostatnio chorowalam i nie rozumiem tego ...moglibyście pomoc

Podstawą graniastosłupa jest równoległobok o bokach 4 cm i 6cm . kąt ostry równoległoboku ma miarę 30 stopni. Oblicz objętość tego graniastosłupa , wiedząc ze pole jego powierzchni calkowitej jest rowne 72 cm kwadratowych.

Wiem obliczyłam z prawa pitagorasa że wysokośc podstawy ma 2cm (chyba) i teraz pole podstawy ma 8 cm , ale teraz potzrebna mi jest wysokośc granistosłupa żeby obliczyć objętość i nie wiem jak ją obliczyć .
Ostatnio zmieniony 11 mar 2009, o 17:11 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
kthxb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 16 lut 2009, o 14:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

Graniastosłup, podstawa równoległobok.

Post autor: kthxb »

Wysokość ma 2 cm, ale jest to wysokość opuszczona na dłuższy bok(6 cm). Więc pole podstawy wynosci \(\displaystyle{ 12cm^{2}}\). W zadaniu masz powiedziane że pole powierzchni całkowitej wynosi 72 tak więc \(\displaystyle{ P_{c}=2*P_{p} + P_{b}}\). Zauważ że powierzchnia boczna składa się z 4 prostokątów(po dwa takie same). Więc oblicz pole powieżchni bocznej \(\displaystyle{ 2*4*H + 2*6*H=72. H}\)-wysokość graniastosłupa. Wyliczasz H, następnie podstawiasz wszystko do wzoru czyli \(\displaystyle{ V= P_{p}*H}\)
ODPOWIEDZ