graniastosłup o podstawie trójkąta

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

graniastosłup o podstawie trójkąta

Post autor: kakaona »

Postawą graniastosłupa jest trójkąt o bokach długości 6 cm, 10 cm, 14 cm. Krawędź boczna długości 8 cm tworzy z płaszczyzną podstawy kąt \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) Oblicz objętość tego graniastosłupa.

obliczam wysokość tego graniastosłupa, ale nie wiem co obliczyć dalej?
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

graniastosłup o podstawie trójkąta

Post autor: RyHoO16 »

Teraz już tylko pole podstawy. Proponuje ze wzoru Herona

\(\displaystyle{ P=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\)
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

graniastosłup o podstawie trójkąta

Post autor: kakaona »

dlaczego ja nie mogłam na to wpaść dzieki
ODPOWIEDZ