Jak obliczy wysokośc czworościanu foremnego??
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Jak obliczy wysokośc czworościanu foremnego??
Potraktuj czworościan foremny jak prawidłowy ostrosłup trójkątny, którego ściany boczne są trójkątami równobocznymi o boku takim jak podstawa. Spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu wpisanego (także opisanego) w podstawę zatem wysokość możesz policzyć na dwa sposoby z tw. Pitagorasa (zrób rysunek, będzie łatwiej )
\(\displaystyle{ H^2+r^2=h^2}\)
gdzie H - wysokość ostrosłupa, r - promień okręgu wpisanego w podstawę, h - wysokość ściany bocznej
lub
\(\displaystyle{ H^2+R^2=a^2}\)
gdzie H - wysokość ostrosłupa, R - promień okręgu opisanego na podstawie, a - krawędź ściany bocznej
\(\displaystyle{ H^2+r^2=h^2}\)
gdzie H - wysokość ostrosłupa, r - promień okręgu wpisanego w podstawę, h - wysokość ściany bocznej
lub
\(\displaystyle{ H^2+R^2=a^2}\)
gdzie H - wysokość ostrosłupa, R - promień okręgu opisanego na podstawie, a - krawędź ściany bocznej
Jak obliczy wysokośc czworościanu foremnego??
a czy mógłbyś wyciągnąc mi ten wzór bo sam za bardzo nie umiem
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Jak obliczy wysokośc czworościanu foremnego??
Podstawa i ściany boczne to trójkąty równoboczne o boku a:
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{3} h=\frac{1}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}= \frac{a \sqrt{3} }{6}}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{2}{3} h=\frac{2}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}=\frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
Pozostaje wyliczyć H:
\(\displaystyle{ H^2+(\frac{a \sqrt{3} }{6})^2=(\frac{a \sqrt{3} }{2})^2}\)
lub z tego
\(\displaystyle{ H^2+(\frac{a \sqrt{3} }{3})^2=a^2}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{3} h=\frac{1}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}= \frac{a \sqrt{3} }{6}}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{2}{3} h=\frac{2}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}=\frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
Pozostaje wyliczyć H:
\(\displaystyle{ H^2+(\frac{a \sqrt{3} }{6})^2=(\frac{a \sqrt{3} }{2})^2}\)
lub z tego
\(\displaystyle{ H^2+(\frac{a \sqrt{3} }{3})^2=a^2}\)
Jak obliczy wysokośc czworościanu foremnego??
ale z tego nie wychodzi ten wzór wysokośc czworościanu
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Jak obliczy wysokośc czworościanu foremnego??
Jest OK policz powoli i dokładnie, wynik jest taki jak podał kthxb lub (po wyciągnięciu niewymierności) \(\displaystyle{ H= \frac{a \sqrt{6} }{3}}\)