Graniastosłup - oblicz V i Pc

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
LoGaN9916
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 26 lis 2006, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zona
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3 razy

Graniastosłup - oblicz V i Pc

Post autor: LoGaN9916 »

Witam !

Mam problem z tym zadaniem :
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość 8 cm i tworzy z przekątną ściany bocznej, z którą ma wspólny wierzchołek kąt, którego cosinus jest równy \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
Oblicz V i Pc tego granistosłupa
Awatar użytkownika
grzesiiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 13 razy

Graniastosłup - oblicz V i Pc

Post autor: grzesiiek »

a-dlugosc boku podstawy
b-dlugosc przekatnej sciany boczenj
latwo sobie mozesz obliczyc bok a
\(\displaystyle{ 2a ^{2} =64 \\a=4 \sqrt{2} \\}\)
zauwaz ze przekatne scian bocznych i przekatna podstawy utworza trojkat rownoramienny to z twierdzenia cosinusow mozemy obliczyc dlugosc b
\(\displaystyle{ b ^{2} =b ^{2} +64 -2*8b* \frac{2}{3} \\ \frac{32}{3} b=64\\ b=6}\)
majac dane b i a mozesz latwo z pitagorasa obliczyc wysokosc, mysle ze z dokonczeniem nie bedziesz mial problemow
LoGaN9916
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 26 lis 2006, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zona
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3 razy

Graniastosłup - oblicz V i Pc

Post autor: LoGaN9916 »

Dzięki!
Ja nawet z tw cosinusów nie próbowałem liczyć bo to zadanie z matury podstawowej a tam tego twierdzenia nie ma ale okazuje się ze 2006 jeszcze było
ODPOWIEDZ