oblicz ole przekroju zawierajacego dwie krawedzie boczne nie nalezace do jednej sciany ostroslupa prawidlowego czworakatnego jesli krawedz podstawy ma 6 cm a wysokosc ostroslupa to 2/3 krawedzi podstawy
ma wyjsc 27 pierwiastkow z dwoch cm kwadratowych
pole przekroju ostrosłupa
pole przekroju ostrosłupa
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to w podstawie mamy kwadrat, prawda? Wtedy powinno wyjść:
\(\displaystyle{ P = \frac{a \sqrt{2} \times \frac{2}{3}a }{2}}\)
Bo przekątna kwadratu jest podstawą przekroju, a wysokość to 2/3 boku kwadratu. Nie wiem tylko dlaczego inny wynik mam:(
\(\displaystyle{ P = \frac{a \sqrt{2} \times \frac{2}{3}a }{2}}\)
Bo przekątna kwadratu jest podstawą przekroju, a wysokość to 2/3 boku kwadratu. Nie wiem tylko dlaczego inny wynik mam:(