Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkatny o krawędzi podstawy a=6 cm i kącie nachylenia krawędzi bocznej do podstawy o mierze α =60 °
a) Oblicz długość krawędzi bocznej tego ostrosłupa
b) Oblicz objętośc i pole powierzchni tego ostrosłupa
Kto pomoże???
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkatny.....
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkatny.....
1) Spodek wysokości ostrosłupa = środek ciężkości podstawy.
2) Znasz wzór na wysokość trójkąta równobocznego w zależności od boku, wiesz, że jego środkowe dzielą się w stosunku 2:1, wiesz, co to cosinus itd:)
Poradzisz sobie:)
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
2) Znasz wzór na wysokość trójkąta równobocznego w zależności od boku, wiesz, że jego środkowe dzielą się w stosunku 2:1, wiesz, co to cosinus itd:)
Poradzisz sobie:)
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkatny.....
Korzystasz z tego, że spodek wysokości ostrosłupa opada w \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości podstawy. Zatem krawędź boczna
\(\displaystyle{ b=\frac{\frac{2}{3}*\frac{a\sqrt{3}}{2}}{cos60^{\circ}}=4\sqrt{3}}\)
Ponadto wysokość
\(\displaystyle{ H=\frac{a\sqrt{3}}{3}tg60^{\circ}=6}\)
Więc objętość
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}*\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}*H=18\sqrt{3}}\)
Pozostaje jeszcze policzyć wysokość ściany bocznej z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ h=\sqrt{b^{2}-(\frac{a}{2})^{2}}=\sqrt{39}}\)
No i mamy pole powierzchni ostrosłupa
\(\displaystyle{ P=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}+3*\frac{a*h}{2}=9\sqrt{3}(1+\sqrt{13)}}\)
EDIT: Kurcze. No i z nowu Tomek mnie uprzedził Mam nadzieję, że się chociaz w obliczeniach nie pomyliłem (ciężko robić zadanie w pamięci pisząc tylko obliczenia w TeXie )
\(\displaystyle{ b=\frac{\frac{2}{3}*\frac{a\sqrt{3}}{2}}{cos60^{\circ}}=4\sqrt{3}}\)
Ponadto wysokość
\(\displaystyle{ H=\frac{a\sqrt{3}}{3}tg60^{\circ}=6}\)
Więc objętość
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}*\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}*H=18\sqrt{3}}\)
Pozostaje jeszcze policzyć wysokość ściany bocznej z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ h=\sqrt{b^{2}-(\frac{a}{2})^{2}}=\sqrt{39}}\)
No i mamy pole powierzchni ostrosłupa
\(\displaystyle{ P=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}+3*\frac{a*h}{2}=9\sqrt{3}(1+\sqrt{13)}}\)
EDIT: Kurcze. No i z nowu Tomek mnie uprzedził Mam nadzieję, że się chociaz w obliczeniach nie pomyliłem (ciężko robić zadanie w pamięci pisząc tylko obliczenia w TeXie )
Ostatnio zmieniony 21 sty 2006, o 15:30 przez DEXiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkatny.....
DEXiu licze na twoja pomoc w dalszej wspolpracy bo bardzo fajnie rozwiazujesz zadanie:P:P
[ Dodano: Sob Sty 21, 2006 4:00 pm ]
hmmm a we wysokosci sciany bocznej wszytko jest dobrze bo jak podstawiema to mi inaczej wychodzi mozesz kuknac???
W odpowiedziach jest tak Pc= \(\displaystyle{ 9\sqrt{3}(1+\sqrt{13})}\) cm �
[ Dodano: Sob Sty 21, 2006 4:00 pm ]
hmmm a we wysokosci sciany bocznej wszytko jest dobrze bo jak podstawiema to mi inaczej wychodzi mozesz kuknac???
W odpowiedziach jest tak Pc= \(\displaystyle{ 9\sqrt{3}(1+\sqrt{13})}\) cm �
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkatny.....
OK. Faktycznie był błąd w wysokości ściany bocznej. Już poprawiłem. Powinno być oczywiście
\(\displaystyle{ h=\sqrt{39}=\sqrt{3}\sqrt{13}}\)
a co za tym idzie - pole całkowite wychodzi takie jak piszesz. Jeszcze raz sorry za błąd
\(\displaystyle{ h=\sqrt{39}=\sqrt{3}\sqrt{13}}\)
a co za tym idzie - pole całkowite wychodzi takie jak piszesz. Jeszcze raz sorry za błąd
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkatny.....
oki;) a jak obliczyc to co jest w tym nawiasie bo jakos kombinuje ale zawsze cos mi brakuje:P jak bys mogl mi to rozpisac bede wdzieczny.
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkatny.....
Yyy... W jakim nawiasie? To przecież już jest koniec zadania - wynik pozostawiasz w takiej formie jak jest. Już się tego bardziej uprościć nie da. Chyba że to nie o ten nawias chodzi.