Mam rysunek i mam obliczyc Pole powierzchni całkowite i Objetość. NIe widze sensu opisac rysunek wklejam linka do zdjecia.
Kto by mi to pomógł zrobic???
zadanko z ostrosłupem...
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
zadanko z ostrosłupem...
Zakładam, że jest to ostrosłup prawidłowy czworokątny. Liczymy wysokość z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ h=\sqrt{l^{2}-(\frac{a}{2})^{2}}}\)
Teraz już łatwo obliczyć objętość:
\(\displaystyle{ V=\frac{P_{p}*h}{3}=\frac{a^{2}*h}{3}}\)
No i pole powierzchni całkowitej na koniec:
\(\displaystyle{ P_{pc}=P_{p}+P_{pb}=a^{2}+4*\frac{a*l}{2}=a^{2}+2*a*l}\)
Podstawiasz dane do wzorów i wychodzi co należało
\(\displaystyle{ h=\sqrt{l^{2}-(\frac{a}{2})^{2}}}\)
Teraz już łatwo obliczyć objętość:
\(\displaystyle{ V=\frac{P_{p}*h}{3}=\frac{a^{2}*h}{3}}\)
No i pole powierzchni całkowitej na koniec:
\(\displaystyle{ P_{pc}=P_{p}+P_{pb}=a^{2}+4*\frac{a*l}{2}=a^{2}+2*a*l}\)
Podstawiasz dane do wzorów i wychodzi co należało