Walec

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Lion993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 2 mar 2009, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Walec

Post autor: Lion993 »

Witajcie.

Nikt nie potrafi wytłumaczyć mi dlaczego w zadaniu użyto:
\(\displaystyle{ Pc= 2TT5 + 2TT3 \cdot 10}\)
Skoro w walcu przekątna wynosi \(\displaystyle{ 5\sqrt{2}}\)(kąt 45 stopni) a w poprzednich zadaniach wychodziło inaczej ale i tak głupio. Tzn promień wynosi 4 a bok 8 lecz w rozwiązaniu było Pb=2TTr 3 \(\displaystyle{ \cdot}\) 6
Ostatnio zmieniony 9 mar 2009, o 23:47 przez nuclear, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przeniosłem z geometria analityczna
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Walec

Post autor: piasek101 »

Lion993 pisze:Nikt nie potrafi wytłumaczyć mi dlaczego w zadaniu użyto:
\(\displaystyle{ Pc= 2TT5 + 2TT3 \cdot 10}\)
Jeśli nam nie przetłumaczysz to będzie ciężko o wyjaśnienia.

Poważniej - zapisz to poprawnie; a i treść oryginalnego zadania by nie zaszkodziła.
ODPOWIEDZ