Czworościan

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
intel86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 20 sty 2006, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 42 razy

Czworościan

Post autor: intel86 »

Mam takie zadanko za które nie wiem jak sie zabrać.
Udowodnij, że jeżeli obwody ścian czworościanu są równe, to ściany te sa trójkatami przystającymi.
Za pomoc z góry dziękuje
soliter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 13 paź 2005, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 28 razy

Czworościan

Post autor: soliter »

Zapisz sobie równania, np.:
\(\displaystyle{ a+b+b=c+d+f=b+e+f=a+d+e}\)
i pobaw się trochę nimi, w miarę zabawy będzie coraz łatwiej...
ODPOWIEDZ