1. Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu na płaszczyznę jest kwadratem o polu 100 \(\displaystyle{ cm^{2}}\). Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość walca.
2. Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu na płaszczyznę jest półkolem o średnicy 12 cm. Oblicz objętość stożka.
Walec i stożek. Pole i objętość.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Walec i stożek. Pole i objętość.
1.
r; h - promień; wysokość walca
\(\displaystyle{ h=10cm}\) oraz \(\displaystyle{ 2\pi r = 10 cm}\)
2.
r; h; L - wymiary stożka
\(\displaystyle{ L=6cm}\) oraz \(\displaystyle{ 2\pi r=0,5\cdot 2\pi \cdot 6}\) (do tego tw. Pitagorasa)
r; h - promień; wysokość walca
\(\displaystyle{ h=10cm}\) oraz \(\displaystyle{ 2\pi r = 10 cm}\)
2.
r; h; L - wymiary stożka
\(\displaystyle{ L=6cm}\) oraz \(\displaystyle{ 2\pi r=0,5\cdot 2\pi \cdot 6}\) (do tego tw. Pitagorasa)
Walec i stożek. Pole i objętość.
twozac stozka o dl.4dm jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem45.oblicz obietosc.jaki jest stosunek pola powieszchni bocznej tego stozka do pola jego podstawy.
-- 10 mar 2009, o 10:35 --
oblicz objentosc i pole powieszchni kuli opisanej na walcu o wys.h=10 i promieniu r=4
-- 10 mar 2009, o 10:40 --
oblicz obientosc i pole powierzchni calkowitej bryly powstalej w wyniku obrotu trapezu rownoramiennego o podstawach dl.10 i 4 i ramionach dl.5 dluzszej podstawy.
-- 10 mar 2009, o 10:41 --
oblicz obietosc i pole powierzchni calkowitej czworoscianu foremnego o krawendzi 2.
-- 10 mar 2009, o 10:44 --
w ostroslupie prawidlowym czworokatnym krawendz boczna ma dl.10 i jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem60. oblicz obietosc i pole powierzchni ostroslupa.
-- 10 mar 2009, o 10:45 --
oblicz obietosc graniastoslupa prawidlowego trojkatnego o krawendzi podstawy 6 i przekatnej sciany bocznej 10.-- 10 mar 2009, o 10:47 --w prostopadloscianie dane sa;przekatna glowna10 przekatna podstawy6 i stosunek dl.krawendzi podstawy 1:2.oblicz obietosc i pole powierzchni calkowitej.
-- 10 mar 2009, o 10:35 --
oblicz objentosc i pole powieszchni kuli opisanej na walcu o wys.h=10 i promieniu r=4
-- 10 mar 2009, o 10:40 --
oblicz obientosc i pole powierzchni calkowitej bryly powstalej w wyniku obrotu trapezu rownoramiennego o podstawach dl.10 i 4 i ramionach dl.5 dluzszej podstawy.
-- 10 mar 2009, o 10:41 --
oblicz obietosc i pole powierzchni calkowitej czworoscianu foremnego o krawendzi 2.
-- 10 mar 2009, o 10:44 --
w ostroslupie prawidlowym czworokatnym krawendz boczna ma dl.10 i jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem60. oblicz obietosc i pole powierzchni ostroslupa.
-- 10 mar 2009, o 10:45 --
oblicz obietosc graniastoslupa prawidlowego trojkatnego o krawendzi podstawy 6 i przekatnej sciany bocznej 10.-- 10 mar 2009, o 10:47 --w prostopadloscianie dane sa;przekatna glowna10 przekatna podstawy6 i stosunek dl.krawendzi podstawy 1:2.oblicz obietosc i pole powierzchni calkowitej.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 gru 2008, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 4 razy
Walec i stożek. Pole i objętość.
Nie rozumiem tego drugiego zadania...l=6 cm, ale ską tamta reszta jest ? czemu takie działanie? jak policzyć h i r ?