Oblicz objętość stożka powstałego w wyniku obrotu :
a) trójkąta równobocznego o boku długości 4cm wokół wysokości
b) trójkąta równoramiennego o podstawie długości 8 cm i ramieniu długości 12 cm wokół wysokości poprowadzonej do podstawy-- 8 mar 2009, o 18:30 --Odświeżam ! . Musze zaliczyć semestr pomożcie
Stożek Powstały w wyniku obrotu
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Stożek Powstały w wyniku obrotu
Zrób sobie rysunki
a) powstanie stożek o wysokości równej wysokości trójkąta (policz albo przypomnij sobie jaki jest wzór na wysokość w trójkącie równobocznym o boku a), promień podstawy stożka to połowa boku trójkąta.
b) tu powstanie stożek o wysokości równej wysokości trójkąta poprowadzonej do podstawy (ją policz z tw. Pitagorasa tzn. \(\displaystyle{ h^2+ (\frac{8}{2})^2=12^2}\)), promień podstawy stożka to połowa podstawy trójkąta czyli \(\displaystyle{ \frac{8}{2}=4}\)
krótko mówiąc podane trójkąty są także przekrojami osiowymi stożków
wyliczone (a raczej wyznaczone, bo tu w sumie niewiele się liczy ) H i r podstaw do wzoru na objętość stożka
a) powstanie stożek o wysokości równej wysokości trójkąta (policz albo przypomnij sobie jaki jest wzór na wysokość w trójkącie równobocznym o boku a), promień podstawy stożka to połowa boku trójkąta.
b) tu powstanie stożek o wysokości równej wysokości trójkąta poprowadzonej do podstawy (ją policz z tw. Pitagorasa tzn. \(\displaystyle{ h^2+ (\frac{8}{2})^2=12^2}\)), promień podstawy stożka to połowa podstawy trójkąta czyli \(\displaystyle{ \frac{8}{2}=4}\)
krótko mówiąc podane trójkąty są także przekrojami osiowymi stożków
wyliczone (a raczej wyznaczone, bo tu w sumie niewiele się liczy ) H i r podstaw do wzoru na objętość stożka
Stożek Powstały w wyniku obrotu
mógłbyś mi pokazac rysunki i wszystko opisac jak już pisałem bardzo cienki jestem :/
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Stożek Powstały w wyniku obrotu
Poniżej przekroje osiowe otrzymanych stożków:
promienie podstaw już masz wyznaczone, do objętości potrzebujesz jeszcze wysokości H, je policzysz z tw. Pitagorasa.
W przykładzie a:
\(\displaystyle{ H^2+2^2=4^2}\)
W przykładzie b:
\(\displaystyle{ H^2+4^2=12^2}\)
promienie podstaw już masz wyznaczone, do objętości potrzebujesz jeszcze wysokości H, je policzysz z tw. Pitagorasa.
W przykładzie a:
\(\displaystyle{ H^2+2^2=4^2}\)
W przykładzie b:
\(\displaystyle{ H^2+4^2=12^2}\)