ostrosłupa prawidłowego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
jackow005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 249 razy

ostrosłupa prawidłowego

Post autor: jackow005 »

prosze o pomoc

Odległość środka podstawy ostrosłupa prawidłowego \(\displaystyle{ szesciokatnego}\) od jego krawędzi bocznej jest równa \(\displaystyle{ b}\). Krawędź boczna ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa oraz tangens \(\displaystyle{ \sphericalangle}\) nachylenia płaszczyzny ściany bocznej do płaszczyzny jego podstawy.

I tak doszłem do tego że:

\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2} =b}\)

\(\displaystyle{ a= \frac{2b}{ \sqrt{3} } = \frac{2 \sqrt{3} }{3} \cdot b}\)

i nie wiem co dalej :/
dominus123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 lut 2009, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

ostrosłupa prawidłowego

Post autor: dominus123 »

Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy a=6cm wynosi 24 pierwiastki z 3 cm sześciennych. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa. Uprzejmie proszę o pomoc-- 8 mar 2009, o 15:55 --Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy a=6cm wynosi 24 pierwiastki z 3 cm sześciennych. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa. Uprzejmie proszę o pomoc
ODPOWIEDZ