Siły i ruch

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
alicja44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 31 sty 2009, o 23:00
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Siły i ruch

Post autor: alicja44 »

Na poziomym podłożu leży ciało o masie 10kg.Ile wynosi wartość siły ,z jaką ciało to naciska na podłoże?
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Siły i ruch

Post autor: Gacuteek »

\(\displaystyle{ F _{n}=m \cdot g \approx 10kg \cdot 9,81 \frac{m}{s ^{2} }=98,1N}\)
ODPOWIEDZ