Siły i ruch
Siły i ruch
Koło roweru,którym jedzie rowerzysta ,wykonuje w ciągu minuty 150 obrotów.Oblicz średnią prędkość,z jaką porusza się rowerzysta.Obwód koła roweru wynosi 180cm.
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Siły i ruch
\(\displaystyle{ t=60s}\)
\(\displaystyle{ n=150}\)
\(\displaystyle{ Ob=180cm}\)
\(\displaystyle{ s=n \cdot Ob=27000cm=270m}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{s}{t}= \frac{270m}{60s}=4,5m/s}\)
\(\displaystyle{ n=150}\)
\(\displaystyle{ Ob=180cm}\)
\(\displaystyle{ s=n \cdot Ob=27000cm=270m}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{s}{t}= \frac{270m}{60s}=4,5m/s}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 179
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 15:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
Siły i ruch
Prędkość można wyrazić poprzez:
\(\displaystyle{ V=\frac{l}{T}\qquad [\frac{m}{s}]}\)
... gdzie l to obwód koła, a T to okres obrotów wyrażany wzorem \(\displaystyle{ T=\frac{t}{n}}\) - n to liczba obrotów, jakie zrobiło koło w czasie t. Mamy:
\(\displaystyle{ T=\frac{60}{150}s=\frac{6}{15}s=\frac{2}{5}s\\l=180cm=1,8m=\frac{9}{5}m}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{\frac{9}{5}}{\frac{2}{5}}=\frac{9}{5}\cdot\frac{5}{2}=\frac{9}{2}=4,5\quad [\frac{m}{s}]}\)
Pozdrawiam, Tomalla
\(\displaystyle{ V=\frac{l}{T}\qquad [\frac{m}{s}]}\)
... gdzie l to obwód koła, a T to okres obrotów wyrażany wzorem \(\displaystyle{ T=\frac{t}{n}}\) - n to liczba obrotów, jakie zrobiło koło w czasie t. Mamy:
\(\displaystyle{ T=\frac{60}{150}s=\frac{6}{15}s=\frac{2}{5}s\\l=180cm=1,8m=\frac{9}{5}m}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{\frac{9}{5}}{\frac{2}{5}}=\frac{9}{5}\cdot\frac{5}{2}=\frac{9}{2}=4,5\quad [\frac{m}{s}]}\)
Pozdrawiam, Tomalla
-
- Użytkownik
- Posty: 179
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 15:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
Siły i ruch
Nie zdublowałem Zapisałem po prostu rozwiązanie ( opisane i wyjaśnione ) z wykorzystaniem okresu. Wszystko jest wtedy czytelniejsze. Z resztą - sam możesz to zauważyć, czyż nie?