Kąt nachylenia przekątnej przekroju osiowego walca do jego podstawy ma miarę 60 stopni, a wysokość walca wynosi 10 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego walca.
Z góry dzięki
Walec - V i Pb
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Walec - V i Pb
\(\displaystyle{ \frac{10}{2r} = tg 60 ^{\circ} = \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 10=2 \sqrt{3}r}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{5 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ H = 10}\)
Teraz już z górki
\(\displaystyle{ 10=2 \sqrt{3}r}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{5 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ H = 10}\)
Teraz już z górki