Sfera styczna do krawędzi, prostopadłościan -> sześcian

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Sfera styczna do krawędzi, prostopadłościan -> sześcian

Post autor: patry93 »

Witam.

Udowodnić, że jeżeli wszystkie krawędzie prostopadłościanu są styczne od pewnej sfery, to prostopadłościan ten jest sześcianem.

Hm, nie wiem czy poprawnie rozumuję, ale sfera jest styczna do wszystkich krawędzi, więc weźmy dowolną ścianę tego prostopadłościanu i niech będzie ona wyznaczona przez wierzchołki A, B, C, D. Czworokąt ABCD jest prostokątem oraz przekrój danej sfery płaszczyzną wyznaczoną przez punkty A, B, C wyznacza nam okrąg wpisany w prostokąt ABCD. Skoro jednak można wpisać w prostokąt ABCD okrąg, to znaczy, że \(\displaystyle{ AB+CD=BC+AD \iff 2AB=2BC \iff AB=BC}\), więc ABCD jest kwadratem.
Analogicznie poczynamy z pozostałymi ścianami, co kończy rozwiązanie zadania.

Proszę o sprawdzenie.

Pozdrawiam, P.
kertoip_90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 6 mar 2009, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 12 razy

Sfera styczna do krawędzi, prostopadłościan -> sześcian

Post autor: kertoip_90 »

Bardzo dobrze, na pewno jest to poprawne rozwiązanie.
ODPOWIEDZ