Ołowiana sztaba w kształcie graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 15 sty 2007, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 13 razy
Ołowiana sztaba w kształcie graniastosłupa
Sztaba ołowiana ma kształt graniastosłupa o wysokości 50 cm i podstawie trapezu równoramiennego w którym podstawa górna jest równa 4 cm, podstawa dolna 16 cm a kąt ostry w tym trapezie jest równy \(\displaystyle{ 45^{o}}\) Oblicz ile kilogramów waży ta sztabka jeżeli \(\displaystyle{ 1cm^{3}}\) ołowiu waży 11,3 g.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 6 mar 2009, o 16:03
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 12 razy
Ołowiana sztaba w kształcie graniastosłupa
\(\displaystyle{ P_p}\) - pole podstawy graniastosłupa
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość trapezu
\(\displaystyle{ h=(16cm-4cm)/2*tg \alpha =6cm}\)
\(\displaystyle{ P_p= \frac{(4cm+16cm)*6cm}{2} =60cm^2}\)
\(\displaystyle{ V=P_p*H=60cm^2*50cm=3000cm^3}\)
\(\displaystyle{ m=3000cm^3*11,3 \frac{g}{cm^3} =33900g=33,9kg}\)
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość trapezu
\(\displaystyle{ h=(16cm-4cm)/2*tg \alpha =6cm}\)
\(\displaystyle{ P_p= \frac{(4cm+16cm)*6cm}{2} =60cm^2}\)
\(\displaystyle{ V=P_p*H=60cm^2*50cm=3000cm^3}\)
\(\displaystyle{ m=3000cm^3*11,3 \frac{g}{cm^3} =33900g=33,9kg}\)