Szescian przecieto płaszczyną...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Koszmarek25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 mar 2009, o 11:16
Płeć: Mężczyzna

Szescian przecieto płaszczyną...

Post autor: Koszmarek25 »

Sześcian o krawędzi długości a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez punkty L i M będące odpowiednio środkami krawędzi podstawy BC i CD. Płaszczyzna przekroju nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem Alfa i przecina krawędź boczna C C' sześcianu w punkcie K. Wiedząc, że tg\(\displaystyle{ \alpha}\)= \(\displaystyle{ \frac{3\sqrt{2}}{2}}\) Oblicz pole trójkąta LMK i cosinus kąta'

E przepraszam to zadanie jest proste nie zauwazyłem jednej rzeczy ;p
Wyszedł mi wynik \(\displaystyle{ P = \frac{a^{2} \sqrt{34}}{32}}\) cos\(\displaystyle{ \alpha}\) = \(\displaystyle{ \frac{9}{25}}\)
ODPOWIEDZ