Witam,
mam problem z tymi 2 zadaniami, nie wiem w ogóle od czego zacząć, a muszę je zrobić. Będę niezmiernie wdzięczna za każdą pomoc.
1)Pewien pomnik ma być wykonany z mosiądzu i ma mieć 2,4 m wysokości. Gipsowy model tego pomnika ma 0,4 m wysokości i waży 4 kg. Mosiądz ma 3,5 razy większą gęstość niż gips. Ile będzie wżył gotowy pomnik? - Powinno wyjść 202 i 2/3
2)Do kieliszka w kształcie stożka wlano płyn do 3/4 wysokości kieliszka. Czy płyn zajął więcej niż połowę pojemności kieliszka? - Powinna wyjść odpowiedź negatywna, płyn będzie zajmował ok. 0,4 pojemności.
Bardzo proszę o pomoc i Wszystkim bardzo dziękuję
Pomnik z mosiądzu i model z gipsu... bryły podbne
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pomnik z mosiądzu i model z gipsu... bryły podbne
Wg mnie ten z mosiądzu powinien być zdecydowanie cięższy - sprawdź.Ania1505 pisze: 1)Pewien pomnik ma być wykonany z mosiądzu i ma mieć 2,4 m wysokości. Gipsowy model tego pomnika ma 0,4 m wysokości i waży 4 kg. Mosiądz ma 3,5 razy większą gęstość niż gips. Ile będzie wżył gotowy pomnik? - Powinno wyjść 202 i 2/3
Objętość zmienia się z sześcianem skali podobieństwa, a ta (małego stożka do dużego) to 0,75.Ania1505 pisze: 2)Do kieliszka w kształcie stożka wlano płyn do 3/4 wysokości kieliszka. Czy płyn zajął więcej niż połowę pojemności kieliszka? - Powinna wyjść odpowiedź negatywna, płyn będzie zajmował ok. 0,4 pojemności.
Pomnik z mosiądzu i model z gipsu... bryły podbne
Bardzo bardzo dziękuję
-- 9 mar 2009, o 16:59 --
Zadanie z pomnikiem:
mP/dP=6^3 * mM/dM
mP= 6^3 * dPdM * mM
mP= 6^3 * 3,5dMdM * 4
mP= 6^3 * 3,5 * 4
mP= 216 * 14
mP= 3024 [kg]
mP= masa pomnika
mM= masa modelu
dP= gęstość pomnika
dM= gęstość modelu
-- 9 mar 2009, o 17:29 --
Zadanie z kieliszkiem mi nie wychodzi -- 12 mar 2009, o 17:22 --Rozwiązanie do zadania nr 2:
k=3/4
Vm/Vd=(3/4)^3
Vm/Vd=27/64=0,42
Vm= objętosć małego stożka
Vd= objętość dużego stożka
-- 9 mar 2009, o 16:59 --
Zadanie z pomnikiem:
mP/dP=6^3 * mM/dM
mP= 6^3 * dPdM * mM
mP= 6^3 * 3,5dMdM * 4
mP= 6^3 * 3,5 * 4
mP= 216 * 14
mP= 3024 [kg]
mP= masa pomnika
mM= masa modelu
dP= gęstość pomnika
dM= gęstość modelu
-- 9 mar 2009, o 17:29 --
Zadanie z kieliszkiem mi nie wychodzi -- 12 mar 2009, o 17:22 --Rozwiązanie do zadania nr 2:
k=3/4
Vm/Vd=(3/4)^3
Vm/Vd=27/64=0,42
Vm= objętosć małego stożka
Vd= objętość dużego stożka