Witam.
Mam baaaardzo dużą prośbę.
Dostałam kilka zadań z matematyki, jednak z jednym nie mogę sobie poradzić (gdzieś mi umknęły wzory ), mianowicie:
Zad.
Obliczyć stosunek objętości kuli wpisanej w walec do objętości kuli opisanej na tym walcu.
P.S.
Wiem, że wynik to: \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\) , jednak to oczywiście niepełna odpowiedź. Potrzebuję krok po kroku rozwiązania.
Z góry wielkie dzięki!!!!
kula wpisana w walec i opisana na tym walcu
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 6 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
kula wpisana w walec i opisana na tym walcu
Przekrój walca musi być kwadratem, więc
\(\displaystyle{ H=2r}\)
czyli promień mniejszej kuli to \(\displaystyle{ r}\), a większej \(\displaystyle{ r \sqrt{2}}\) (skojarz z okręgiem opisanym i wpisanym w kwadrat)
\(\displaystyle{ V mn = \frac{4}{3} \pi r ^{3}}\)
\(\displaystyle{ V wi = \frac{4}{3} \pi (r \sqrt{2}) ^{3}}\)
\(\displaystyle{ V wi = \frac{4}{3} \pi r ^{3} *2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{\frac{4}{3} \pi r ^{3} *2 \sqrt{2} }{\frac{4}{3} \pi r ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ k=2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ H=2r}\)
czyli promień mniejszej kuli to \(\displaystyle{ r}\), a większej \(\displaystyle{ r \sqrt{2}}\) (skojarz z okręgiem opisanym i wpisanym w kwadrat)
\(\displaystyle{ V mn = \frac{4}{3} \pi r ^{3}}\)
\(\displaystyle{ V wi = \frac{4}{3} \pi (r \sqrt{2}) ^{3}}\)
\(\displaystyle{ V wi = \frac{4}{3} \pi r ^{3} *2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{\frac{4}{3} \pi r ^{3} *2 \sqrt{2} }{\frac{4}{3} \pi r ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ k=2 \sqrt{2}}\)