Oblicz objętośc i pole powierzchni sześcianu, ktorego przekątna jest o 6cm dłuższa od długości jego krawedzi.???
Kto pomoże??
zadanko z sześcianem...
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
zadanko z sześcianem...
Oznaczenia standardowe (czyli a - dł. krawędzi, D - przekątnej)
\(\displaystyle{ D^{2}=(a^{2}+a^{2})+a^{2}\\D=a\sqrt{3}\\a=\frac{D}{\sqrt{3}}\,\wedge\,D=a+6\,\Leftrightarrow\,D=\frac{D}{\sqrt{3}}+6\,\Leftrightarrow\,D=9+3\sqrt{3}\\P=6*a^{2}=2D^{2}\\V=a^{3}=\frac{D^{3}\sqrt{3}}{9}}\)
Podstawić, wyliczyć do końca.
\(\displaystyle{ D^{2}=(a^{2}+a^{2})+a^{2}\\D=a\sqrt{3}\\a=\frac{D}{\sqrt{3}}\,\wedge\,D=a+6\,\Leftrightarrow\,D=\frac{D}{\sqrt{3}}+6\,\Leftrightarrow\,D=9+3\sqrt{3}\\P=6*a^{2}=2D^{2}\\V=a^{3}=\frac{D^{3}\sqrt{3}}{9}}\)
Podstawić, wyliczyć do końca.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2006, o 18:31 przez DEXiu, łącznie zmieniany 1 raz.
zadanko z sześcianem...
w odpowiedziach mam
V=54(3\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)+5) cm �
Pc=108(2+\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\))cm �
Jak dojśc do takiego wyniuku???
Ale nie wiemy ile ma przekątna, to jak mam podstawic???
V=54(3\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)+5) cm �
Pc=108(2+\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\))cm �
Jak dojśc do takiego wyniuku???
Ale nie wiemy ile ma przekątna, to jak mam podstawic???
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
zadanko z sześcianem...
Trzecia linijka się kłania Chociaż mogłeś jej nie przeczytać, bo edytowałem posta i pewnie czytałeś zanim wysłałem edita. Po wstawieniu i wyliczeniu chyba wyjdzie co należy.
zadanko z sześcianem...
oki
[ Dodano: Sro Sty 18, 2006 7:42 pm ]
(9+\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)) � ile to jest 108 ?????
hmmm cos mi tu w obliczeniach nie wychodzi.......
[ Dodano: Sro Sty 18, 2006 7:42 pm ]
(9+\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)) � ile to jest 108 ?????
hmmm cos mi tu w obliczeniach nie wychodzi.......