zadanie z ostrosłupem

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
bar06_12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 25 lut 2009, o 14:29
Płeć: Mężczyzna

zadanie z ostrosłupem

Post autor: bar06_12 »

Cześć. Sorrki ale nie wiedziałem gdzie to umieścić. Mam takie zadanie:

Ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości 5 pierwiastków z 3 cm ma objętośc 50 pierwiastków z 3 cm2. oblicz długośc krawędzi podstawy tego ostrosłupa.

NIe wiem jak to rozwiązać, pomożecie?
Ostatnio zmieniony 5 mar 2009, o 18:15 przez nuclear, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przeniosłem z geometria analityczna
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

zadanie z ostrosłupem

Post autor: Natasha »

\(\displaystyle{ 50 \sqrt{3} = \frac{1}{3} * 5 \sqrt{3} * a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a ^{2}=30}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{30}}\)
a- bok podstawy
ODPOWIEDZ