Zadanie z ostrosłupem
Zadanie z ostrosłupem
wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego i wysokość ściany bocznej tworzą kąt alfa takie, że sin alfa= \(\displaystyle{ \frac{5}{13}}\) oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa, jeśli jego wysokość jest równa 12 cm.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Zadanie z ostrosłupem
Wspomniane wysokości i odcinek o długości połowy krawędzi podstawy a tworzą trójkąt prostokątny. Oznaczmy h - wysokość ściany bocznej, H - wysokość ostrosłupa. Wiemy, że H=12 oraz
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{ \frac{a}{2} }{h} = \frac{5}{13}}\). Policz z jedynki trygonometrycznej cosinus kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\), wiesz, że:
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{H}{h} = \frac{12}{h}}\) wylicz h
potem powrót do sinusa i wyliczysz a -- 4 marca 2009, 20:44 --jeszcze ilustracja
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{ \frac{a}{2} }{h} = \frac{5}{13}}\). Policz z jedynki trygonometrycznej cosinus kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\), wiesz, że:
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{H}{h} = \frac{12}{h}}\) wylicz h
potem powrót do sinusa i wyliczysz a -- 4 marca 2009, 20:44 --jeszcze ilustracja
Kod: Zaznacz cały
http://odsiebie.com