Witam,
robie sobie pracke domową z matmy i zostało mi ostatnie zadanie na którym sobie zdaje sie wypruje żyły. "Przekątna prostokątna ma dł. 30 cm a jego pole wynosi 432. znajdz v bryły otrzymanej obrót tego prostokąta dookoła większego boku.
Z danych mamy podaną przekątna a więc wykorzystująć to i pole licze sobie z pitagorasa. jeden z boków tj. podstawe wyliczyłem ze wzoru, uzależniając od b. b wychodzi mi 12960 po wszystkich przekształceniach. a 1/30 i z tego v nie wychodzi. więc gdzie zrobiłem błąd?
przekoątna prostokątna i walec
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 mar 2009, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- grzesiiek
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 13 razy
przekoątna prostokątna i walec
\(\displaystyle{ \begin{cases} a*b=432 \\ a^{2} +b ^{2}=900 \end{cases}}\)
Po wyliczeniu tego wyjdzie ze jeden bok jest równy 18cm a drugi 24cm. Więc objetość powstałęj bryły:
\(\displaystyle{ V= \pi (18) ^{2} *24= 7776 \pi cm ^{3}}\)
Po wyliczeniu tego wyjdzie ze jeden bok jest równy 18cm a drugi 24cm. Więc objetość powstałęj bryły:
\(\displaystyle{ V= \pi (18) ^{2} *24= 7776 \pi cm ^{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 mar 2009, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
przekoątna prostokątna i walec
tak wiem. możesz mi pokazać wyliczenie bo mi nadal nie wychodzi /// (układ)