Bryła obrotowa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
nerogold
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 sty 2008, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Bryła obrotowa

Post autor: nerogold »

Witam!

Nie potrafię rozwiązać do końca takiego oto zadani i proszę o pomoc:

Prostokąt o polu 108, w którym stosunek długości boków jest równy 1:3, obraca się dookoła prostej równoległej do jego krótszego boku i odległej do niego o 3. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej otrzymanej bryły. Rozważ wszystkie przypadki.

W ogóle nie mam pojęcia jak to zrobić i chciałbym prosić o jakiekolwiek wyjaśnienie, dziękuję.
Liesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 1 mar 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 5 razy

Bryła obrotowa

Post autor: Liesel »

Tak... Najpierw sobie liczysz boki tego prostokąta. Wychodzi że jeden to 6 a drugi 18. Dalej. Masz 2 przypadki. Pierwszy to, gdy obracasz wokół prostej przechodzącej przez prostokąt, a w drugim przypadku wokół prostej poza tym prostokątem. Pierwsza figura to walec, a druga to walec z wyciętym w środku walcem. Obliczasz pola podstaw ze wzoru na pole koło i w obu przypadkach mnożysz razy dłuższy bok (wysokość).

W ten sposób otrzymujesz objętości.

Teraz pole całkowite. Pole całkowite to w pierwszym przypadku 2 razy pole podstawy i jeszcze obwód koła (podstawy) pomnożony przez wysokość.

W drugiej figurze to obwód tego wyciętego z podstawy koła razy wysokość+obwód tego "dużego" koła z którego wycinamy razy wysokość + 2 razy pole podstawy.
Ostatnio zmieniony 4 mar 2009, o 16:42 przez Liesel, łącznie zmieniany 1 raz.
nerogold
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 sty 2008, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Bryła obrotowa

Post autor: nerogold »

zbawienie pierwszy sposob znalem bo na kartce mi wsyzlo za 6 i 18 i moim sposobem to byla to prosta z zewnatrz ale nei pomylslalem ze moze byc wenatrz wielkie dzięki !!
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Bryła obrotowa

Post autor: Sherlock »

To ja do komentarza Liesel dołączę ilustrację ;)

1' to pierwszy przypadek (obok "oponki" przekrój osiowy), prosta poza prostokątem
2' drugi przypadek (tylko przekrój osiowy) gdy prosta przechodzi przez prostokąt
na żółto zaznaczony prostokąt wyjściowy
nerogold
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 sty 2008, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Bryła obrotowa

Post autor: nerogold »

wielkie dzieki, obrazek jescze bardziej pomogl, a tak w oogle to w czym wy robicie takie ladni obrazki/bryly?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Bryła obrotowa

Post autor: Sherlock »

ta "oponka" po lewej wykonana jest w programie Blender - świetny i darmowy program do grafiki 3D
te przekroje po prawej to... Paint
nerogold
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 sty 2008, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Bryła obrotowa

Post autor: nerogold »

musze tego blendera poznac a teraz zajmuje sie liczeniem wszystkiego i wyszlo ze:

P1 (czyli pierscienia)=1105 pi j^{2}
P2 (czyli ten drugi, walec bez dziury)= 630 pi j^{2}
V1=2595 Pi j^{3}
v2=1350 Pi j^{3}

Czy ktoś mógłby sprawdzić, czy wyniki są poprawne i przepraszam, ale nei mgoe znalezc w znakach pi ^{}
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Bryła obrotowa

Post autor: Sherlock »

\(\displaystyle{ V_2}\) i \(\displaystyle{ P_2}\) OK
V pierścienia wyszło \(\displaystyle{ \pi 21^2 \cdot 6-\pi 3^2 \cdot 6=2592 \pi j^3}\),
P pierścienia: \(\displaystyle{ 2\pi \cdot 21 \cdot 6+2\pi \cdot 3 \cdot 6+2 (\pi 21^2 - \pi 3^2)=1152 j^2}\)
nerogold pisze:ale nei mgoe znalezc w znakach pi ^{}
przed pi daj ukośnik i już będzie go widać, nie zapominaj o klamrach \(\displaystyle{ }\)
ODPOWIEDZ