Zadanie ostrosłup 9.83
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 14 lis 2005, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Zadanie ostrosłup 9.83
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny którego podstawa ma długośc 6 cm a wysokośc 9cm. Krawędzie boczne maja po 13 cm długości oblicz długośc wysokości ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 27 kwie 2005, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olkusz koło Krakowa
- Podziękował: 12 razy
Zadanie ostrosłup 9.83
Odp: H=12 cm Wskazówka Zauważ ze ostrosłup jest prosty (dlaczego?) zatem spodek wysokości ostrosłupa jest srodkiem okręgu opisanego na podstawie
Niech ktos to wszystko rozpisze wzorami i wogole please bo nie kumam tak samo tego zadania
Niech ktos to wszystko rozpisze wzorami i wogole please bo nie kumam tak samo tego zadania
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Zadanie ostrosłup 9.83
Jest prosty, gdyż wszystkie krawędzie mają taką samą długość, a jedynym punktem w trójkącie, który jest równooddalony od wierzchołków jest środek okręgu opisanego na owym trójkącie.
Niech więc:
H - wysokość ostrosłupa,
R - promień okręgu opisanego na podstawie,
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt przy podstawie podstawy (:) ),
x - bok podstawy.
Oczywiście \(\displaystyle{ x^2 = 9^2 + 3^2}\), więc \(\displaystyle{ x = 3\sqrt{10}}\).
\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{9}{3\sqrt{10}} = \frac{3}{\sqrt{10}}}\).
Z twierdzenia sinusów mamy \(\displaystyle{ \frac{x}{\sin\alpha} = 2R}\), czyli \(\displaystyle{ R = 5}\).
\(\displaystyle{ R^2 + H^2 = 13^2}\), czyli \(\displaystyle{ H = 12}\).
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Niech więc:
H - wysokość ostrosłupa,
R - promień okręgu opisanego na podstawie,
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt przy podstawie podstawy (:) ),
x - bok podstawy.
Oczywiście \(\displaystyle{ x^2 = 9^2 + 3^2}\), więc \(\displaystyle{ x = 3\sqrt{10}}\).
\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{9}{3\sqrt{10}} = \frac{3}{\sqrt{10}}}\).
Z twierdzenia sinusów mamy \(\displaystyle{ \frac{x}{\sin\alpha} = 2R}\), czyli \(\displaystyle{ R = 5}\).
\(\displaystyle{ R^2 + H^2 = 13^2}\), czyli \(\displaystyle{ H = 12}\).
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki