Oblicz długość promienia kuli.
- grzesiiek
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 13 razy
Oblicz długość promienia kuli.
\(\displaystyle{ 36 litrów = 36000^{3} \\ \frac{4}{3}\pi r ^{3}=36000cm ^{3}\\
r ^{3}= \frac{27000}{\pi} \\ r= \sqrt[3]{ \frac{27000}{\pi} }cm}\)
r ^{3}= \frac{27000}{\pi} \\ r= \sqrt[3]{ \frac{27000}{\pi} }cm}\)
Ostatnio zmieniony 4 mar 2009, o 15:05 przez grzesiiek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Oblicz długość promienia kuli.
\(\displaystyle{ V=36l=36dm^3\\
V=\frac{4}{3}\pi r^3}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi r^3=36 \\
\pi r^3=27\\
r^3=\frac{27}{\pi}\\
r=\frac{3}{\sqrt[3]{\pi}}dm}\)
V=\frac{4}{3}\pi r^3}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi r^3=36 \\
\pi r^3=27\\
r^3=\frac{27}{\pi}\\
r=\frac{3}{\sqrt[3]{\pi}}dm}\)