Ostrosłup prawidłowy
Ostrosłup prawidłowy
ściany boczne ostrosłupa prawidłowego są trójkątami prostokątnymi o przyprostokątnych długości a. Trzeba obliczyć pole i objętość tego ostrosłupa HELP!
-
- Użytkownik
- Posty: 254
- Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: centrum
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 7 razy
Ostrosłup prawidłowy
skoro bokami są trójkąty prostokątne to podstawa (czyli przeciwprostokątna) ma wymiary \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\)
zatem
P=Pp+4Pb
Pp= \(\displaystyle{ 2a^{2}}\) [bo w podstawie jest kwadrat]
Pb= 1/2*a*a=\(\displaystyle{ 1/2a^{2}}\)
P=\(\displaystyle{ 4a^{2}}\)
zatem
P=Pp+4Pb
Pp= \(\displaystyle{ 2a^{2}}\) [bo w podstawie jest kwadrat]
Pb= 1/2*a*a=\(\displaystyle{ 1/2a^{2}}\)
P=\(\displaystyle{ 4a^{2}}\)