Kąt Dwuścienny Czesc 2

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
multipio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 28 lut 2009, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Kąt Dwuścienny Czesc 2

Post autor: multipio »

1.Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 12cm a jego wysokość jest równa \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\) cm. Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.

2. Czworościan foremny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy oraz środek przeciwległej krawędzi bocznej. Oblicz cosinus kąta zawartego między tą płaszczyzną a podstawą ostrosłupa.

3. Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa \(\displaystyle{ 20\sqrt{3}}\)\(\displaystyle{ cm^{3}}\). Koło opisane na podstawie ostrosłupa ma pole równe \(\displaystyle{ 16\pi}\)\(\displaystyle{ cm^{2}}\). Oblicz tangens kąta zawartego między ścianą boczną tego ostrosłupa a jego podstawą.
Ostatnio zmieniony 3 mar 2009, o 17:27 przez multipio, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kąt Dwuścienny Czesc 2

Post autor: piasek101 »

multipio pisze:2. Czworościan foremny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy oraz środek przeciwległej krawędzi bocznej. Oblicz cosinus kąta zawartego między tą płaszczyzną a podstawą ostrosłupa.
Przekrój jest trójkątem równoramiennym o bokach : wysokość ściany; wysokość ściany; krawędź czworościanu.
Wyznaczyć jego wysokość prostopadłą do ostatniego boku (Pitagoras).

Zauważyć, że szukany kąt jest między znalezioną wysokością a wysokością podstawy czworościanu.

Odp: \(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{\sqrt 6}{3}}\)
multipio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 28 lut 2009, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Kąt Dwuścienny Czesc 2

Post autor: multipio »

Zadanie 1 zrobione
ODPOWIEDZ