Pitagoras lub trygonometria przestrzenna
Pitagoras lub trygonometria przestrzenna
Mam takie zadanie i muszę skorzystać z twierdzenia Pitagorasa lub z trygonometrii przestrzennej.Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokąta jeżeli krawędź podstawy ma dł.12 cm a długość wysokości ściany bocznej = 10 cm ..
-
- Użytkownik
- Posty: 659
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 136 razy
- Pomógł: 54 razy
Pitagoras lub trygonometria przestrzenna
Podstwą jest kwadrat, więc pole podstawy bez problemy obliczysz. Natomiast \(\displaystyle{ H ^{2} +6 ^{2}=10 ^{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupa
Ostatecznie \(\displaystyle{ H=8}\)
Teraz już obliczasz objętość ze wzoru \(\displaystyle{ V=P _{p} \cdot H}\)
Ostatecznie \(\displaystyle{ H=8}\)
Teraz już obliczasz objętość ze wzoru \(\displaystyle{ V=P _{p} \cdot H}\)